Aperitiboa, kalitatezko jaki zatitxoak dastatzeko aukera ematen digun bazkaldu aurreko momentu magikoa. Euskal Herriko Kantauriko Hegaluzea eta Antxoak eta Ibarrako Piparrak ardo on batez lagunduta, adibidez, Txakolina. Ondo errotutako usadioa da, Europako hegoaldeko ohitura gastronomikoaren parte dena.
Denbora, espazioa eta esperientziak partekatzera gonbidatzen gaituen tradizioa. Europako herrialde, hiri, herri eta gune askotako nortasunaren elementu erakusgarri bihurtu da aperitiboa.
Lagun artean egoteko, deskonektatzeko eta egunerokotasunetik ihes egiteko modua, gosea egiten dugun bitartean.
Gauza berriak dastatzeko momentu bikaina eta baita era informalean, araurik gabe, bakoitzak bere erara, usainekin, zaporeekin eta sentsazioekin esperimentatzekoa. Azken helburua kalitatezko gastronomiaz gozatzea da.